Μέθοδοι Αντιμετώπισης – Απώθησης Πτηνών

απώθηση περιστεριών

Η πιο συχνή ερώτηση που αφορά στην απομάκρυνση πτηνών συνιστάται στο πως μπορεί κάποιος να διώξει τα περιστέρια από το μπαλκόνι/στέγη/περβάζι του. Τα περιστέρια μέσα στις πόλεις και τις οργανωμένες αστικές περιοχές, αποτελούν το πιο διαδεδομένο είδος πτηνού το οποίο πολλαπλασιάζεται διαρκώς. Η απώθηση περιστεριών κρίνεται απαραίτητη μιας και τα περιστέρια μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα δημόσιας υγείας καθώς τα περιττώματά τους μπορεί να είναι εστίες μόλυνσης. 

Απώθηση περιστεριών: στις οργανωμένες αστικές περιοχές

Υπάρχουν 8.700 περίπου είδη πτηνών, και ο πληθυσμός τους σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια περίπου άτομα. Στην Ευρώπη έχουν παρατηρηθεί περίπου 475 είδη πτηνών, ενώ στη Ελλάδα απαντάται η συντριπτική πλειοψηφία, 436 είδη, από τα οποία τα 2/3 φτιάχνουν τις φωλιές τους εδώ. Εξαιτίας της έλλειψης φυσικού εχθρού στις οργανωμένες αστικές περιοχές, τα περιστέρια πολλαπλασιάζονται εύκολα και επιπλέον στα αστικά κέντρα μπορούν να βρουν αρκετή ποσότητα τροφής πράγμα το οποίο συνεισφέρει στην αναπαραγωγή και τη καθημερινή τους διαβίωση. Η απώθηση περιστεριών συμβάλει και στο γεγονός ότι τα περιστέρια δεν αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά δημιουργούν και παρασιτικό πρόβλημα καθώς είναι φορείς κορέων, ψειρών και τσιμπουριών που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

Τα περιστέρια μπορεί να διαβρώσουν με τα περιττώματά τους το μπαλκόνι σας αλλά και να προκαλέσουν καταστροφές σε μαρμάρινες επιφάνειες, μεταλλικές κατασκευές, σε περβάζια κτιρίων, στέγες σπιτιών αλλά και σε κεραμοσκεπές, εξαερισμούς και φωτοβολταϊκά πάνελ. Ειδικά η περίπτωση εγκατάστασής τους σε μονάδες εξαερισμών κρίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνη  μιας και μέσω των μονάδων αυτών μπορεί να μολυνθεί εσωτερικά το κτίριο. Τα παράσιτα που μεταφέρουν τα περιστέρια μπορεί να μεταδώσουν σαλμονέλα, πνευμονίτιδες, εγκεφαλίτιδες, ασθένειες των πνευμόνων, σαλμονέλα και χλαμυδίωση.  

Σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης για την απώθηση περιστεριών

Για την απώθηση περιστεριών  η εταιρεία AXIVEN Pest Control χρησιμοποιεί μόνο τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης, ώστε να μην παρεμβαίνουμε αισθητικά στο κτίριο ή το μπαλκόνι σας και ταυτόχρονα να μην τραυματίζουμε τα περιστέρια. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την απώθηση περιστεριών είναι όλα απολύτως ασφαλή και εξελιγμένα, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στα πουλιά ή στο περιβάλλον. 

Εταιρείες και νοικοκυριά ξοδεύουν ετησίων χιλιάδες ευρώ για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν κάθε χρόνο τις ζημιές που προκαλούνται από τα περιστέρια τα οποία με τα τοξικά περιττώματά τους διαβρώνουν όλα τα οικοδομικά υλικά, τις στέγες, τις βαφές αυτοκινήτων και κάθε είδους σιδερένιες ή ξύλινες επιφάνειες. Η Axiven Pest Control εξετάζει κάθε χώρο ξεχωριστά και αναλόγως με την ένταση του προβλήματός σας, μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης για την απώθηση περιστεριών όπως για παράδειγμα με δίχτυ (πλέγμα) απώθησης, απωθητικές ακίδες, χορδή παρεμποδισμού ή χαμηλού ρεύματος, συσκευές λέιζερ, συσκευές κραυγών, κ.α.

 

Τρόποι απώθησης περιστεριών και πτηνών

Eco Power

Το eco power αποτελεί ιδανική λύση απώθησης περιστεριών για κτίρια που δεν επιθυμούν να αλλοιώσουν την όψη τους. Πρόκειται δηλαδή για «αόρατη προστασία». Αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές από ανοξείδωτο ατσάλι, τις οποίες διαπερνά ρεύμα χαμηλής έντασης (30 – 45 mA) και με διαφορά τάσης 3,5 – 6,8 kV. Είναι η λύση για τα κτίρια που θέλουν να προστατεύσουν την αισθητική τους και είναι ακίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο όσο και τα πτηνά.

axiven-apothisi-ptinon-peristeri-akides

Απωθητικές Ακίδες

Οι Απωθητικές Ακίδες αποτελούν την πιο συνηθισμένη μέθοδο απώθησης περιστεριών. Υπάρχουν μοντέλα με ακίδες και βάση ανοξείδωτες ή από ειδικά επεξεργασμένο πολυκαρβονικό με αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία. Το άνοιγμα των ακίδων φτάνει μέχρι και τα 16 cm. Είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να μην προκαλούν τραυματισμό στα πτηνά. Ενδείκνυται για χρήση σε περβάζια, σκεπές, στηθαία, εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών, κ.α. και γενικά σε επιφάνειες όπου προσγειώνονται τα περιστέρια και σε σημεία όπου δεν θέλουμε να δημιουργήσουν μόνιμες φωλιές. Διατίθενται με ειδικά επεξεργασμένο πολυκαρβονικό υλικό για μεγαλύτερη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία. Ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου επιλέγεται το κατάλληλο μοντέλο ακίδας, έτσι ώστε να επιτυγχάνει την αποτελεσματική απώθηση περιστεριών.

 

axiven-apothisi-ptinon-peristeri-plegma

Δίχτυ Απώθησης

Το Δίχτυ απώθησης (πλέγμα), αποτελεί μια από τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις για την απώθηση περιστεριών σε αστικούς ή μη, χώρους. Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία εμποδίζει την είσοδο των περιστεριών χωρίς να τα τραυματίζει. Χρησιμοποιείται για να καλύψει μεγάλες επιφάνειες, προστατεύοντας κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια των κτιρίων. Αποτελεί ιδεατή λύση για Φωταγωγούς, Μπαλκόνια, Ταράτσες, προσόψεις κτηρίων, ανοίγματα μεταξύ κτιρίων κ.α. Το Δίχτυ, είναι εύκαμπτο, κατασκευασμένο από επεξεργασμένο πολυαιθυλένιο και είναι ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία και στις καιρικές συνθήκες εν γένει, ενώ το χρώμα του είναι ουδέτερο ώστε να χάνεται από το οπτικό πεδίο και να μην επεμβαίνει στην αισθητική του χώρου. 
Πριν την εγκατάστασή του διενεργείται αυτοψία από το εξειδικευμένο προσωπικό της AXIVEN Pest Control ενώ πολλές φορές είναι απαραίτητο να προηγηθεί επιμελής καθαρισμός του χώρου εφαρμογής. H τοποθέτησή του γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη φαίνεται από απόσταση λίγων μέτρων.

.

Xoρδή

H Χορδή αποτελεί μία διακριτική και αποτελεσματική λύση. 
Ενδείκνυται για χώρους όπου το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο. 

Ηχητικό σύστημα απώθησης πτηνών (Συσκευές Κραυγών Αρπακτικών)

Αυτή η βιοακουστική συσκευή κραυγών μιμείται ήχους αρπαχτικών και με αυτόν τον τρόπο απωθεί αποτελεσματικά τα πτηνά. Περιλαμβάνει δυνατότητα ελέγχου έντασης και χρόνου σίγασης, ρυθμιζόμενη λειτουργία και εναλλαγή είδους κραυγών ενώ μπορεί να συνδυαστεί με συσκευές υπερήχων. Σημαντικό για την συσκευή είναι να εναλλάσσει τους ήχους με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην συνηθίζουν τα πτηνά. Προτείνεται για την απώθηση περιστεριών σε χώρους μεγάλης έκτασης όπως αποθήκες, υπαίθριους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (parking) και στους οποίους δεν υπάρχουν εμπόδια όπως π.χ. δέντρα. Σημαντικό επίσης είναι πως η συσκευή είναι απολύτως ασφαλής για τα περιστέρια αλλά εξίσου και για τα παιδιά και τα κατοικίδια.

axiven-apothisi-ptinon-peristeri-sonic

Συσκευές υπερήχων

Αναπαράγοντας ήχους σε συχνότητα υπερήχων ενοχλεί και απομακρύνει αποτελεσματικά τα περιστέρια. Καλύπτουν μεγάλη έκταση, μέχρι και 6000 τετραγωνικά μέτρα. Ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να έχουν χαμηλή κατανάλωση και να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τοποθετούνται τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς. Οι εν λόγω συσκευές δεν χρησιμοποιούν χημικά και δεν προκαλούν βλάβες στα πτηνά, ενώ μπορούν να τα απομακρύνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

axiven-apothisi-ptinon-peristeri-laser

Συσκευές λέιζερ

Οι συσκευές λέιζερ εκπέμπουν ακτίνες, οι οποίες αποπροσανατολίζουν και απωθούν τα περιστέρια. Η τεχνολογία λέιζερ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε χώρους όπως αποθήκες, ράμπες φόρτωσης, τούνελ, ναυπηγεία, γήπεδα, χώρους στάθμευσης και υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους μεγάλης έκτασης. Η ιδανική συσκευή θα πρέπει να έχει ποικιλία χρωμάτων στην δέσμη φωτός και τυχαία εναλλαγή κινήσεων, έτσι ώστε να επιτυγχάνει την αποτελεσματική απώθηση περιστεριών.

axiven-apothisi-ptinon-peristeria-banner-link-0axiven-apothisi-ptinon-peristeria-banner-link-1axiven-apothisi-ptinon-peristeria-banner-link-3