• Default
 • Title
 • Date
 • Random

Εστιατόρια διασφάλιση υγιεινής

Απολύμανση-Απεντόμωση και Μυοκτονία για Εστιατόρια

Με τον όρο “μαζική εστίαση” δεν εννοούμε ότι άνθρωποι και παράσιτα τρώνε μαζί !!!


Όταν έχετε εργαστεί σκληρά για να καθιερώσετε τη φήμη και τις υπηρεσίες της επιχείρησης σας , το τελευταίο πράγμα που επιθυμείτε είναι η παρουσία εντόμων και τρωκτικών.
Στην AXIVEN PEST CONTROL ξέρουμε καλά τι σημαίνει επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος . Μπορούμε λοιπόν να τεκμηριώσουμε και να πιστοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κάλυψης με συνέπεια και με βάση τους συμβατούς κανόνες και τις βέλτιστες τεχνικές.
Ενημερωθείτε για τη νέα νομοθεσία (κάντε κλικ εδώ)

Το πρόβλημα :

 • Βαδιστικά έντομα
 • Μεγάλη κατσαρίδα ( Periplaneta Americana)
 • Ψιλή κατσαρίδα (Blattela germanica)
 • Μυρμήγκια
 • Ιπτάμενα έντομα
 • Μύγες
 • Μυγάκια (Δροσόφυλλα)
 • Κουνούπια
 • Πεταλουδάκια (Λεπιδόπτερα)
 • Τρωκτικά 
 • Ποντίκια
 • Αρουραίοι

Πιστεύετε ότι το πρόβλημα υπάρχει μόνο όταν το δείτε να “κυκλοφορεί στα πόδια σας”;
Έχετε σκεφτεί ότι εκτός από το προφανές τα παραπάνω παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στη δομή των κτιρίων και να καταστρέψουν καλωδιώσεις και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό;
Έχετε υπολογίσει την απώλεια εσόδων και την αύξηση κόστους;
Θεωρείτε ότι ένα πρόστιμο από κάποιο φορέα ελέγχου είναι φθηνότερο από το ετήσιο κόστος παρακολούθησης του χώρου σας από μια πιστοποιημένη εταιρεία;

Πρόληψη

 • Εκπαίδευση του προσωπικού από τον τεχνικό σύμβουλο της εταιρείας απολυμάνσεων που παρακολουθεί το χώρο (Pest control Agent) 
 • Προμήθεια πρώτων υλών από αξιόπιστους προμηθευτές -Αποφυγή διασταυρούμενης προσβολής.
 • Συχνότερη επιθεώρηση των χώρων και ενδελεχής έλεγχος των κρίσιμων σημείων 
 1. χώρος παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας
 2. χώρος παρασκευής και επεξεργασίας (πάγκοι εργασίας, επιφάνειες κοπής, σκεύη κλπ)
 3. χώρος πλύσεως σκευών
 4. χώρος αποθήκης ετοίμων προϊόντων
 5. χώρος διάθεσης ή διανομής ετοίμων προϊόντων (ράφια,κλειστές προθήκες κλπ)
 6. χώρος συλλογής απορριμάτων
 • Επιμελείς καθημερινός καθαρισμός όλων των χώρων και των μηχανημάτων π.χ μηχανές έψησης, καφετιέρες κλπ.

Έλεγχος κρίσιμων σημείων εισόδου των τρωκτικών και διορθωτικά μέτρα π.χ κλείσιμο τυχόν ανοιγμάτων, οπών , σπασμένων παραθύρων κλπ .Τοποθέτηση mouse stop (λάστιχο για κάλυψη κενών) κάτω από πόρτες και ράμπες.
Δημιουργία δικτύου δολωματικών σταθμών σε ζώνες έτσι ώστε να καλύπτει όλους τους χώρους του καταστήματος. . Εσωτερικά σε κουζίνες και αποθήκες τροφίμων βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει τη χρήση τοξικών δολωμάτων σε χώρους παραγωγής και αποθήκευσης τροφίμων, τοποθετούνται παγίδες μηχανικής σύλληψης με κολλητική επιφάνεια.

Αντιμετώπιση βαδιστικών εντόμων


Ψεκασμός σε εισόδους, φρεάτια, σιφώνια και τουαλέτες, ράμπες και εσοχές.. 
Ειδικότερα, στους χώρους κουζινών και επιλεγμένα σημεία της παραγωγής και για την προστασία του από την μικρή γερμανική κατσαρίδα Blattela germanica, προτείνουμε την εφαρμογή gel. Η εφαρμογή πραγματοποιείται σε σημεία που αποτελούν εστίες ανάπτυξης και τοποθετείται σε ελάχιστες δόσεις με ειδικό πιστόλι δολώσεως

Αντιμετώπιση ιπτάμενων εντόμων


Τα ιπτάμενα έντομα αντιμετωπίζονται με τη χρήση σύγχρονων εντομοπαγίδων με κολλητική επιφάνεια. Οι εντομοπαγίδες εκπέμπουν ακτινοβολία UV η οποία είναι απολύτως ακίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά προσελκύει τα έντομα τα οποία παγιδεύονται χωρίς να διαμελίζονται, όπως γινόταν με τις εντομοπαγίδες εκκένωσης – ρεύματος.

Αντιμετώπιση τρωκτικών


Χρήση κολλητικών επιφανειών για την άμεση σύλληψη
Έλεγχος του δικτύου 
Καταγραφή των καταναλώσεων 
Αλλαγή των μυοκτόνων σκευασμάτων
Διορθωτικά μέτρα (ενίσχυση δικτύου, αλλαγή θέσης δολωματικών σταθμών κλπ).

Η λύση


Η AXIVEN PEST CONTROL έχει αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας και εφαρμόζει εξειδικευμένα προγράμματα διαχείρισης παρασίτων σε συμφωνία με την Υπουργικής Απόφασης 1348. Ιδιαίτερα στους χώρους παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι σημαντική η ανάγκη αντιμετώπισης συγκεκριμένων κινδύνων και να εφαρμόζονται προγράμματα απεντόμωσης και μυοκτονίας με σημαντικά αποτελέσματα.

Τα κυριότερα προβλήματα των συγκεκριμένων χώρων είναι τα ποντίκια, οι μεγάλη κατσαρίδα, η ψιλή ξανθιά κατσαρίδα αλλά και τα ιπτάμενα έντομα όπως οι μύγες και τα κουνούπια. Το κάθε πρόβλημα όταν εμφανιστεί και ανάλογα με την έκταση του μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες εφαρμογές Απεντόμωσης – Μυοκτονίας. Παρ’ όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ένα συμβόλαιο απολύμανσης με συμφωνημένες τακτικές επισκέψεις καθώς η πρόληψη είναι η σημαντικότερη ενέργεια για την αποτροπή της παρουσίας εντόμων και τρωκτικών.

Όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι τα κορυφαία της αγοράς και εφαρμόζονται από έμπειρους τεχνικούς σε συμφωνία με τις νομοθετικές απαιτήσεις. Τα σκευάσματα είναι ελεγμένα από εξειδικευμένους επιστήμονες και έχουν όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, πιστοποιήσεις και δελτία ασφαλείας ενώ η χρήση τους είναι εξειδικευμένη για χώρους τροφίμων .

Επιπλέον παρέχεται πλήρης φάκελος τήρησης αρχείων απεντόμωσης-μυοκτονίας που μπορεί να προσαρμοσθεί σε κάθε πιστοποιήσιμο σύστημα ποιότητας ή ασφάλειας τροφίμων (ISO 9001, ISO 22000, HACCP, Codex Alimentarious, BRC, IFS, ISO 1801).

TIPS ΓΙΑ: Εστιατόρια -Kαφετέριες -Ψητοπωλεία -Πιτσαρίες -Catering -Μπαρ -Καντίνες -Internet cafe -Καφενεία -Open bar -Αναψυκτήρια -Μπυραρίες -Fast food
 

Εστιατόρια

Κατά τη διάρκεια της πλύσης των μαγειρικών σκευών πολλές φορές καταλήγουν μέσω των σιφονιών στα φρεάτια των αποχετεύσεων μαγειρικά λίπη και υπολείμματα τροφών, τα οποία δημιουργούν το καταλληλότερο “υπόστρωμα” για την αναπαραγωγή και την εκκόλαψη των αυγών των κατσαρίδων. Κάντε συχνά καθαρισμό των φρεατίων με πιεστικό μηχάνημα (τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο) και κυρίως πριν την προγραμματισμένη εφαρμογή της απεντόμωσης ώστε τα εντομοκτόνα να “πέφτουν” πάνω σε καθαρές επιφάνειες.(παραπομπή και φωτό)

Kαφετέριες

Έχετε σκεφτεί πως κάθε φορά που πέφτει λίγη ζάχαρη στον πάγκο, ο όχι και τόσο επιμελής καθαρισμός της καφετιέρας μπορεί να γίνει εστία προσέλκυσης μυρμηγκιών; Τοποθετήστε άφοβα πάνω στον πάγκο μυρμηγκοπαγίδες (aformi trap) . (φωτό)

Ψητοπωλεία

Η ψιλή κατσαρίδα συνήθως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ψητοπωλεία λόγω των πολύπλοκων μηχανημάτων και των καταλοίπων τα οποία παραμένουν πάνω σε δυσπρόσιτα σημεία τους. Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι το μόνο σκεύασμα το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ψιλής κατσαρίδας είναι σε μορφή gel και τις περισσότερες φορές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που υπάρχουν στα σημεία το σκεύασμα αυτό “πετρώνει” με περιορισμένα αποτελέσματα. Η μόνη λύση είναι η συστηματική παρακολούθηση του χώρου με δίκτυο παγίδων ελέγχου (insect guard) (φωτό) και οι συχνές εφαρμογές (τουλάχιστον ανά μήνα).

Πιτσαρίες

Η πρώτη ύλη για μια πίτσα είναι το αλεύρι. Το αλεύρι μπορεί να μεταφέρει έντομα των αποθηκών (ψείρες). Αγοράστε πρώτες ύλες από επώνυμους προμηθευτές με πιστοποίηση. Τοποθετήστε φερομονικές παγίδες ελέγχου κολεόπτερων 3way trap box (φωτό). Σε περίπτωση επιμόλυνσης του χώρου απευθυνθείτε σε πιστοποιημένες εταιρίες pest control οι οποίες μπορούν να εφαρμόσουν εξειδικευμένες μεθόδους απεντόμωσης στο χώρο σας με σκευάσματα τα οποία δεν επηρεάζουν τις βρώσιμες ύλες.

Catering

Τηρείτε όλους τους κανόνες υγιεινής και ακολουθείτε ένα πρόγραμμα εφαρμογών με πιστοποιημένη εταιρεία αλλά κάποια στιγμή ο χώρος γεμίζει με ψιλή κατσαρίδα ; Τι έφταιξε; Διασταυρούμενη προσβολή: Στο χώρο που εσείς έχετε διατηρήσει με τόση φροντίδα μπαίνουν προϊόντα και συσκευασίες από προμηθευτές σας (φρέσκα λαχανικά, φρούτα κλπ) οι οποίοι δεν έχουν φροντίσει με τον ίδιο τρόπο την επιχείρηση τους. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται τα αυγά των εντόμων ή και τέλεια έντομα που “φωλιάζουν” μέσα στα σημεία αποθήκευσης και με τις κατάλληλες συνθήκες (υγρασία κλπ) μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν εστίες μόλυνσης. Προσέξτε τι αγοράζετε και από ποιον. Κάντε επιθεώρηση Ά υλών. Μην τοποθετείτε έτσι απλά καφάσια, πλαστικές συσκευασίες, παλέτες κλπ μέσα στο χώρο σας, αποθηκεύστε τα σε ελεγχόμενο χώρο. Χρησιμοποιήστε παγίδες ελέγχου (insect guard) (φωτό)

Μπαρ

Τόσο τα άδεια μπουκάλια όσο και οι λεμονόκουπες που μπορεί να πετάξουμε σε ένα ανοικτό κάδο μπορεί να προσελκύσουν μύγες, δροσόφυλλα (μυγάκια), μυρμήγκια κλπ. Η άμεση απομάκρυνση και ο καθημερινός καθαρισμός των κάδων απορριμάτων βοηθάει αισθητά στη μείωση του προβλήματος. Επίσης προτείνεται και η απολύμανση των κάδων και των σημείων τοποθέτησης τους με μικροβιοκτόνο σκεύασμα για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων.

Καντίνες

Τα “βρώμικα” μας αρέσουν πολύ και γι” αυτό πολλές καντίνες παραμένουν ανοιχτές μέχρι αργά το βράδυ ή πολλές φορές και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα φώτα τους προσελκύουν όμως και διάφορα ιπτάμενα έντομα όπως τα κουνούπια. Η λύση είναι η τοποθέτηση ηλεκτρικών κουνουποπαγίδων. (φωτό)

Internet cafe

Είναι συχνό φαινόμενο κοντά στις καλωδιώσεις και στις πρίζες να δημιουργούνται εστίες με ψιλή κατσαρίδα φαινόμενο συχνό το οποίο προκαλεί βραχυκύκλωμα και καταστρέφει ενίοτε ακόμα και ολόκληρες μονάδες υπολογιστών. Εκτός από τη χρήση gel μπορεί να τοποθετηθεί και ένα δίκτυο παγίδων ελέγχου (insect guard) (φωτό).

Καφενεία

Τη μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου τα καφενεία έχουν τραπεζάκια έξω στα πεζοδρόμια και ενίοτε κοντά στα φρεάτια του Δήμου. Εκτός από τις κατσαρίδες ,τα τρωκτικά μπορούν εύκολα να εισβάλουν στο χώρο μέσα από ανοιχτές πόρτες ή από πόρτες που έχουν κενό, ελκυόμενα από τροφές που θα πέσουν κάτω και γύρω από τα τραπέζια. Η λύση είναι δολωματικοί σταθμοί εξωτερικά και βουρτσάκια κάτω από τις πόρτες (mouse stop).

Open bar

Τα open bar είναι ανοιχτά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και ως εκ τούτου τα επισκέπτονται σφήκες αλλά και άλλα ενοχλητικά ιπτάμενα έντομα τα οποία προσελκύονται από ποτά , αναψυκτικά, αντηλιακά και άλλες καλοκαιρινές μυρωδιές. Ο μόνος τρόπος να τα διώξετε μακριά είναι να τα παραπλανήσετε τοποθετώντας σε κάποιο απόμερο σημείο οικολογικές παγίδες πολλαπλών χρήσεων (big bag) με τροφοελκυστικό δόλωμα. (φωτό)
Αναψυκτήρια: Tα ιπτάμενα έντομα όπως μύγες, μυγάκια, σφήκες κλπ αντιμετωπίζονται εύκολα με συνδυασμό ειδικών εφαρμογών και τοποθέτηση ηλεκτρικών εντομοπαγίδων οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του ΕΦΕΤ. Όλες οι εντομοπαγίδες λειτουργούν με ακτινοβολία UV και κολλητικές επιφάνειες οι οποίες συγκεντρώνουν τα έντομα χωρίς να τα διαμελίζουν.

Μπυραρίες

Στις συσκευές μπύρας σε βαρέλι το να χυθεί μπύρα είναι το πιο συνηθισμένο ατύχημα . Αυτό το μικρό ατύχημα όμως μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα με δροσόφυλλα (μυγάκια). Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ρακάδικα και άλλα συναφή καταστήματα μαζικής εστίασης που δε χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένο αλκοόλ. Το πρόβλημα προλαμβάνεται με επιμελή καθαρισμό ,απομάκρυνση των ανοιχτών μπουκαλιών και των σκουπιδιών και αντιμετωπίζεται με ειδικές εφαρμογές σε συνδυασμό με εντομοπαγίδες. 

Fast food

Γρήγορο φαγητό, άνθρωποι μπαινοβγαίνουν συχνότερα, θαμώνες είναι κυρίως μικρά παιδιά και συχνά απρόσεκτα με το φαγητό τους…..η χαρά των τρωκτικών.  Εισβάλουν εύκολα στο χώρο λόγω της ανατομίας τους. Επανέρχονται μιας και “χαρτογραφούν” τη διαδρομή μέχρι την πηγή τροφής. Η συστηματική καθαριότητα και τα διορθωτικά μέτρα π.χ κλείσιμο τυχόν ανοιγμάτων, οπών , σπασμένων παραθύρων κλπ βοηθούν στην πρόληψη αλλά είναι απαραίτητη δημιουργία δικτύου δολωματικών σταθμών σε ζώνες έτσι ώστε να καλύπτει όλους τους χώρους . Εσωτερικά σε κουζίνες και αποθήκες τροφίμων βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει τη χρήση τοξικών δολωμάτων σε χώρους παραγωγής και αποθήκευσης τροφίμων, τοποθετούνται παγίδες μηχανικής σύλληψης με κολλητική επιφάνεια.