Αντιμετώπιση τερμιτών

Πριν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης – αντιμετώπισης τερμιτών θα πρέπει να ελεγχθεί το κτίριο. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τερμίτες, εντοπίστε τους , και εκτιμήστε την έκταση της μόλυνσης και των ζημιών τους. Ψάξτε για τις συνθήκες εντός και γύρω από το κτίριο που προωθούν την επίθεση τερμιτών, όπως η υπερβολική υγρασία ή ξύλινες κατασκευές που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το έδαφος. Επειδή πολλές φορές ο εντοπισμός μιας αποικίας τερμιτών είναι δύσκολος καλό είναι να απευθυνθείτε σε εταιρεία Απεντομώσεων.

επισκευή διαρροών εναντίον τερμιτών1. Θα πρέπει να προσδιοριστούν και επισκευαστούν όλες τις διαρροές νερού στο σπίτι σας, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές. Οι τερμίτες χρειάζονται νερό, και δεν έχει σημασία που θα το βρουν. Εάν η πηγή του νερού προέρχεται από το σπίτι σας, τόσο το καλύτερο για την αποικία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εργαστεί τόσο σκληρά. Εξαλείφοντας την πηγή νερού ,απομακρύνεται μία από τις τρεις απαιτήσεις για την επιβίωση τους. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για σίγουρα αποτελέσματα.
2. Οι ξύλινες επενδύσεις και κατασκευές θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 12 εκατοστά από το έδαφος και να διορθώνονται άμεσα τυχόν δομικές ατέλειες

 

 

 

Έχει παρατηρηθεί ότι το πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα στα κτήρια αποτελεί φυσικό εμπόδιο πλέγμα χάλυβα εναντίον τερμιτώντων τερμιτών

 

 

 

 

 

 

Αφαιρέστε τυχόν θάμνους ή βαριά βλάστηση γύρω από το σπίτι σας. Η Βλάστηση μπορεί να δημιουργήσει περιοχές έντονης υγρασίας, η οποία είναι απαραίτητη για την επιβίωση των αποικιών. Στους τερμίτες αρέσει οτιδήποτε υγρό, προσπαθήστε λοιπόν να τους απογοητεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Αντιμετώπιση τερμιτών και καταπολέμηση - Απομάκρυνση στάσιμων νερών

Περιορίστε οποιαδήποτε στάσιμα νερά γύρω απο το σπίτι

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντιμετώπιση τερμιτών απομάκρυνση οικοδομικών υλικών

Φυλάξτε όλα τα περίσσεια οικοδομικά υλικά και τα καυσόξυλα μακριά από το σπίτι. Να θυμάστε ότι το ξύλο είναι η κύρια πηγή τροφής τους. Υπολείμματα ξύλου που έρχονται σε επαφή με το έδαφος είναι μια ανοιχτή πρόσκληση στους πεινασμένους τερμίτες. Εάν η ιδιοκτησία σας δεν είναι αρκετά μεγάλη για την αποθήκευση ξυλείας μακριά από το σπίτι, δημιουργείστε τους εμπόδια κάτω από το ξύλο για να αποφεύγεται η άμεση πρόσβαση στους τερμίτες. Χοντρές πλάκες από σκυρόδεμα ή στηρίγματα βαρέων μετάλλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν το ξύλο μακριά από το έδαφος.

  

 

 

Αντιμετώπιση τερμιτών με χρήση κατεργασμένου ξύλου

Χρησιμοποιήστε το κατεργασμένο ξύλο για τυχόν ξύλινες κατασκευές που θα έχουν άμεση επαφή με το έδαφος. Οι χημικές ουσίες στο κατεργασμένο ξύλο δεν εγγυώνται ότι οι τερμίτες δεν θα εισβάλουν στο ξύλο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για δάπεδα και βεράντες φτιαγμένα από κατεργασμένο ξύλο. Υπάρχουν στην αγορά στηρίγματα για ξύλινους δοκούς στα δάπεδα και βεράντες ώστε να κρατιούνται μακριά από το έδαφος.Οι πιθανότητες μόλυνσης μειώνονται όταν η κατασκευή γίνεται επάνω σε ύψωμα για καλή αποστράγγιση και όχι σε άμεση επαφή με το έδαφος.

  

 

 

Τερμίτες και περιορισμός οργανικού λιπάσματος

Αποφύγετε τη χρήση οργανικού λιπάσματος κοντά στο σπίτι σας. Το λίπασμα προσφέρει δύο πράγματα στους πεινασμένους τερμίτες: πηγή τροφής και νερού. Οι ιδιότητες του λιπάσματος που το καθιστούν ελκυστικό για χρήση στον κήπο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που προσελκύουν τους τερμίτες. Αν το οργανικό λίπασμα βρίσκεται κοντά στο εξωτερικό του σπιτιού σας, είναι μόνο ένα μικρό βήμα για μια αποικία για να προχωρήσει στους τοίχους σας. Ως εναλλακτική λύση του οργανικού λιπάσματος , δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα νεότερα προστατευτικά επιστρώματα από καουτσούκ πλέον διαθέσιμα στα τοπικά φυτώρια. Έχουν την όψη και τα οφέλη του λιπάσματος χωρίς να παρέχει πιθανούς κινδύνους.

  

 

 

Τερμίτες και απομάκρυνση νεκρής βλάστησης

Απομακρύνεται τυχόν νεκρά δέντρα, παλιά κούτσουρα, ή ρίζες από την αυλή σας, δεδομένου ότι αυτή η αποσύνθεση προσελκύει τους τερμίτες στην περιοχή παρέχοντας μια πηγή τροφής. Με την απουσία τροφής οι τερμίτες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέες πηγές και μια από αυτές μπορεί να είναι και το σπίτι σας.

 

 

 

 

 

 

Τερμίτες και καθαρές υδροροές και αγωγούς

 Κρατήστε όλες τις υδρορροές και τους αγωγούς νερού καθαρούς από τα συντρίμμια. Βουλωμένες υδρορροές και διαρροές σε αγωγούς νερού δημιουργούν δεξαμενές νερού κοντά στο σπίτι.
11. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας έχει καλό εξαερισμό, συμπεριλαμβάνοντας την σοφίτα και άλλους εσωτερικούς χώρους . Ο επαρκής αερισμός αποτρέπει τη συσσώρευση της υγρασίας που απαιτείται από τις αποικίες των τερμιτών.
12. Θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος στους αεραγωγούς και να κλείνονται ρωγμές και σχισμές ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των τερμιτών. Αυτές βέβαια οι διαδικασίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν στον επαρκή αερισμό του κτιρίου με την αύξηση προβλημάτων υγρασίας , ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείται πολύ λεπτή σίτα για την κάλυψη των αεραγωγών .
13. Έλεγχος σε πίνακες, κανάλια σωληνώσεων , μονάδες κλιματισμού ότι παραμένουν σφραγισμένα και δεν υπάρχουν διαρροές. Οι περισσότεροι τερμίτες χρειάζονται υγρασία.-δεν θα πρέπει να τους την παρέχουμε.

 

Τερμίτες και ανάπτυξη τους σε αποθηκευμένη ξυλία

Απομάκρυνση από την οικοδομή όλων των υπολειμμάτων από μπάζα κυρίως όταν σ αυτά υπάρχουν ξύλινα μέρη όπως κούτσουρα δένδρων ή αποθηκευμένη ξυλεία (πχ για το τζάκι) που βρίσκονται κοντά στο κτήριο Ποτέ μην θάψετε υπολείμματα ξυλείας στην αυλή σας. Λειτουργεί σαν μαγνήτης και τους κατευθύνει προς την ιδιοκτησία σας.

 

 

 

 

 

Τερμίτες και συντήρηση ξύλου με βορικό οξύ

Συντήρηση του ξύλου με βορικά (πχ Βορικό οξύ). Χρησιμοπούνται και από τις βιομηχανίες ξυλείας που εμβαπτίζουν ή εμποτίζουν υπό πίεση τα ξύλα. Έχει μακροχρόνια προστασία από έντομα και μύκητες..

Τερμίτες και εντομοκτόνο βερνίκι

Η σοφίτα, τα δοκάρια και οποιαδήποτε άλλη ξύλινη κατασκευή θα πρέπει να διατηρούνται στεγνά και μετά την τοποθέτηση τους να χρησιμοποιείται για την επάλειψη τους βερνίκι που να περιέχει το κατάλληλο εντομοκτόνο. Αντίστοιχα τα δάπεδα να ψεκάζονται με ανάλογο εντομοκτόνο. Προσοχή όμως γιατί θεωρούνται χημικά και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση

  

 

 

 

 

 

Τερμίτες και επιθεώρηση ζημιών

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, να επιθεωρείτε το σπίτι για τυχόν ζημιές τερμιτών. Συχνή επιθεώρηση σε βεράντες και λοιπές ξύλινες κατασκευές για σημάδια τερμιτών.(φτερά, χωμάτινους αγωγούς, βαθουλώματα ξύλου ). Η επιθεώρηση μια φορά ετησίως μπορεί να σώσει το σπίτι σας με την έγκαιρη διάγνωση. Αν οι τερμίτες δεν βρίσκονται στο σπίτι, οι εκπαιδευμένοι τεχνικοί μιας εταιρείας.  Απεντομώσεων μπορούν τουλάχιστον να σας βοηθήσουν ώστε να αποτρέψετε μια πιθανή εισβολή.

 

 

 

 

 

Συμβουλή για την αντιμετώπιση τερμιτών


Πάρτε ένα κατσαβίδι και φακό μαζί σας στο υπόγειο και εξετάστε προσεκτικά ρωγμές και ξυλοδοκούς χτυπώντας το ξύλο ώστε να τσεκάρετε εάν είναι κούφιο.Πιέστε με το κατσαβίδι μέσα στο ξύλο για να ελέγξετε για τη δύναμη του. Αν το ξύλο πιέζεται εύκολα και καταρρέει, τότε μάλλον εμφανίζεται μπροστά σας το πρόβλημα που λέγεται “τερμιτές”