Μπορούν τα πτηνά να με αρρωστήσουν;

Τα πτηνά με το φτέρωμα τους,.τα περιττώματα ,τα ούρα , τις φωλιές, γίνονται φορείς παρασίτων και ασθενειών για τον άνθρωπο. 
Επίσης η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού περιστεριών στα αστικά κέντρα , τα οποία βρίσκουν καταφύγιο σε πλατείες εκκλησιών, πάνω σε υψηλά κτίρια , σε κάγκελα και στέγες σπιτιών, πάνω σε κλιματιστικά,σε ταμπέλες καταστημάτων δεν είναι μόνο πρόβλημα αισθητικής φύσεως αλλά και υγιεινής. Τα περιστέρια είναι φορείς  παθογόνων οργανισμών μπορούν να μεταδώσουν μία σειρά από μυκητώδεις μολύνσεις και ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα όπως, εγκεφαλίτιδες και πνευμονίτιδες. 
τσιμπούρια,ψείρες,εγκεφαλίτιδα.,ασθένεια των πνευμόνων ,σαλμονέλα και χλαμυδίωση .

Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούνται «αστικά παράσιτα» όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια.

Άκαρι

Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 χιλιοστά και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του χιλιοστόμετρου, μπορούν να κάνουν φωλιά ακόμη και στο θύλακα μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα ακάρεα βρίσκονται σχεδόν παντού στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας, σε βάθος ακόμη και ως 10 μέτρα μέσα σε έδαφος με ανόργανα υλικά, σε πολικές ή τροπικές περιοχές και ερήμους, σε κρύες ή θερμές πηγές, σε θαλάσσια βάθη ως και 5.000 μέτρα κλπ.[1] Εκτιμάται ότι έχουν περιγραφεί γύρω στα 48.200 είδη ακάρεων, σε συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο είδη που ζουν σήμερα.[2] Φαίνεται πως είναι από τους πιο παλαιούς οργανισμούς πάνω στη Γη και εμφανίστηκαν 400 εκατομμύρια χρόνια πριν στον πλανήτη, ενώ σήμερα ζει το 5% των ειδών που έχουν ποτέ εμφανιστεί.[1]
Συνήθως παρασιτεί σε πτηνά και θηλαστικά προκαλώντας δερματίτιδες.

Ασθένεια των πνευμόνων (ιστοπλάσμωση)

πτηνά και ιστοπλάσμωσηΙστοπλάσμωση είναι μια ασθένεια, συνήθως επηρεάζει τους πνεύμονες, προκαλείται από το μύκητα Histoplasma capsulatum. Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με H. capsulatum δεν φαίνονται άρρωστοι ,κάποιοι άλλοι στην οξεία φάση της νόσου έχουν ένα ξηρό βήχα, πυρετός, και πόνους στο στήθος και δεν αισθάνονται άρρωστοι. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ιστοπλάσμωση (οξύς, χρόνιος, και διαδίδονται, όλα με υποτύπους
Η Ιστοπλάσμωση είναι η πιο κοινή ενδημική μυκητίαση έχει διαγνωστεί στις ΗΠΑ. με περίπου 250,000 νέες περιπτώσεις ανά έτος. Η. capsulatum μπορεί να συμβεί σε υψηλές συγκεντρώσεις σε μερικές πηγές (για παράδειγμα, πουλί και περιττώματα νυχτερίδας). Θεωρείται νόσος των πτηνών .Μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα θηλαστικά όπως τα σκυλιά και τις γάτες, αλλά αυτά τα ζώα δεν μεταφέρουν την ασθένεια στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα. Τα σκυλιά, γάτες, και άλλα θηλαστικά αναπτύσσουν συμπτώματα κυρίως λόγω μολύνσεων των πνευμόνων με H. capsulatum που μιμούνται την ανθρώπινη ιστοπλάσμωση.

Εγκεφαλίτιδα

Η εγκεφαλίτιδα είναι σοβαρή ασθένεια η οποία μπορεί να απειλήσει και τη ζωή . Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά. Ο όρος εγκεφαλίτιδα σημαίνει φλεγμονή του εγκεφάλου. Η φλεγμονή αυτή είναι δυνατόν να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Στην πράξη όμως όταν λέμε ότι κάποιος πάσχει από εγκεφαλίτιδα. εννοούμε συνήθως ότι η φλεγμονή του εγκεφάλου προκλήθηκε από κάποιο ιό.  Ο εγκέφαλος μπορεί να προσβληθεί πρωτογενώς από ένα ιό. Δηλαδή ο ιός εισέρχεται κατευθείαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προσβάλλει τον εγκέφαλο ή και τον νωτιαίο μυελό.

Ασθένεια του NEWCASTLE

Μία πολύ οξεία και άκρως μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού των πτηνών κάθε ηλικίας, με μεγάλη θνησιμότητα σε νεαρά πουλιά. Όλα τα πτηνά κάθε ηλικίας, οι άνθρωποι και τα άλλα θηλαστικά είναι ευάλωτα σε αυτή την νόσο. Μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών στα άτομα που έρχονται σε επαφή με το μικρόβιο (εργαστήρια ή μονάδες εμβολιασμού).Μεταδίδεται με τον αέρα, από μολυσμένα παπούτσια, ρούχα, μεταφορικά τροφών, επισκέπτες και άγρια πουλιά. Η μόλυνση περνάει και στα αυγά, αλλά τα μολυσμένα έμβρυα ψοφάνε πριν εκκολαφθούν.

Τα κλινικά συμπτώματα είναι η ξαφνική προσβολή και η ταχύτατη μετάδοση στο κοπάδι, η δυσφορία, το βραχνό τιτίβισμα, η αναζήτηση ζέστης, η καταροή απο τα ρουθούνια, η δυσκολία αναπνοής, το πρήξιμο του προσώπου, η παράλυση, το τρεμούλιασμα και η περιστροφή του λαιμού και οξεία φλεγμονή όλων των αναπνευστικών διόδων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά η χορήγηση αντιβιοτικών για 3 με 5 ημέρες αποτρέπουν τις δευτερογενείς μολύνσεις από βακτηρίδια (e.coli). Πρόληψη επιτυγχάνεται με εμβολιασμό.

Χλαμιδίωση

πτηνά και χλαμιδίωση Είναι ασθένεια που προσβάλει τα οικόσιτα πτηνά συντροφιάς, συνήθως την συναντάμε και με το όνομα ψιττάκωση διοτι προσβάλει ιδιαίτερα τα παπαγαλοειδή. Επίσημα η ασθένεια ονομάζεται Chlamydia psittaci. Είναι ίσως η πιο σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προσβάλει και τον άνθρωπο, ο μολυσματικός παράγοντας παραμένει ζώντας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στα κόπρανα των πτηνών. Η κύρια μολυσματική είσοδος είναι η αναπνευστική οδός, όμως μπορεί να μεταδοθεί και μέσο των κοπράνων, όταν υγιή πτηνά έρθουν σε επαφή με κόπρανα από άρρωστα, η έναν πέσουν ακαθαρσίες τους μέσα στο νερό, η στις τροφές τους.

Σαλμονέλα

πτηνά και σαλμονέλαΣαλμονέλα είναι κατ' ακρίβεια το όνομα μιας ομάδας βακτηριδίων που προκαλούν κάποιες ασθένειες στο στομάχι και τα έντερα. Υπάρχουν διαφόρων ειδών βακτηρίδια Σαλμονέλα τα οποία προκαλούν και διάφορες ασθένειες. Συνολικά, τις ασθένειες αυτές τις ονομάζουμε Σαλμονέλωση. 

Ποια είναι τα συμπτώματα; Όπως είδατε και πιο πάνω, υπάρχουν διάφορα είδη Σαλμονέλας. Επομένως, τα βακτηρίδια αυτά, προκαλούν και διάφορες ασθένειες, σωστά; Οι 2 σημαντικότερες κατηγορίες Σαλμονέλωσης είναι η μη τυφική και η τυφική Σαλμονέλωση. Η μη τυφική Σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται από πυρετό, πόνους στην κοιλιά και διάρροια. 

Συνήθως όμως, άτομα με την ασθένεια αυτή αναρρώνουν μετά από 4-7 μέρες χωρίς να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Το είδος αυτό της Σαλμονέλωσης είναι λοιπόν το κάπως πιο ήπιο από τα 2 και το αντίστοιχο βακτηρίδιο που την προκαλεί υπάρχει στα κόπρανα ζώων και ανθρώπων.  Πως από τα κόπρανα ζώων και ανθρώπων το βακτηρίδιο καταλήγει στα έντερα μας για να μας «αλυσοδέσει» άρρωστους στο κρεβάτι, θα το δείτε πιο κάτω. Η τυφική Σαλμονέλωση προκαλείται από τη Σαλμονέλα (βακτηρίδιο) Typhi και ονομάζεται αλλιώς τυφοειδής πυρετός (ίσως να τον έχετε ξανακούσει!). Το βακτηρίδιο αυτό υπάρχει μόνο στα κόπρανα ανθρώπων. Η ασθένεια αυτή προσβάλει όχι μόνο το έντερο αλλά ολόκληρο τον οργανισμό έτσι ώστε να είναι πολύ πιο επικίνδυνη, μέχρι και θανάσιμη για μας!

Είναι ασθένεια που προσβάλει τα οικόσιτα πτηνά συντροφιάς, συνήθως την συναντάμε και με το όνομα ψιττάκωση διοτι προσβάλει ιδιαίτερα τα παπαγαλοειδή. Επίσημα η ασθένεια ονομάζεται Chlamydia psittaci. Είναι ίσως η πιο σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προσβάλει και τον άνθρωπο, ο μολυσματικός παράγοντας παραμένει ζώντας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στα κόπρανα των πτηνών. Η κύρια μολυσματική είσοδος είναι η αναπνευστική οδός, όμως μπορεί να μεταδοθεί και μέσο των κοπράνων, όταν υγιή πτηνά έρθουν σε επαφή με κόπρανα από άρρωστα, η έναν πέσουν ακαθαρσίες τους μέσα στο νερό, η στις τροφές τους.

  πτηνά αστικά παράσιτα   καταπολεμήστε τα πτηνά οικολογικά   απομακρύνετε τα πτηνά επαγγελματικά