Η αντιμετώπιση των κουνουπιών μπορεί να κατευθύνεται είτε στο προνυμφικό υδρόβιο στάδιο, είτε στο ενήλικο στάδιο ή ταυτόχρονα και στα δύο. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η εφαρμογή ξεκινά την εποχή που τα κουνούπια βρίσκονται σε ανώριμα στάδια και δεν έχουν εμφανισθεί τα τέλεια έντομα (νωρίς την άνοιξη) σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών. Τα μέτρα για την προστασία από τα κουνούπια πρέπει να είναι γενικά, για μια μεγάλη περιοχή και να λαμβάνονται από την πολιτεία και υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων.
Η αντιμετώπιση και καταπολέμηση των κουνουπιών δεν σημαίνει πως απλά ψεκάζουμε με κάποιο εντομοκτόνο. Βασική προϋπόθεση είναι να εντοπιστούν οι εστίες αναπαραγωγής, να μελετηθεί η ταυτότητα των ειδών που υπάρχουν , η βιολογία τους κλπ ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τον οικονομικότερο και ασφαλή για το περιβάλλον και τους οργανισμούς μη στόχους, τρόπος αντιμετώπισης.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε στο σπίτι από τα κουνούπια;


Περιορίζουμε όλες τις επιφάνειες εκείνες όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά :

περιβάλλον κουνουπιών σε λιμνάζοντα νερά

Απομακρύνουμε το στάσιμο νερό από λεκάνες, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση των κουνουπιών σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους

Φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα)

Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό

Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής

Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν

Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων. Καλύπτουμε τις βάρκες ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής

φίλτρα καθαρισμού σε πισίνα εναντίον κουνουπιών

Αν έχουμε πισίνα, θέτουμε σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών

σίτες εναντίον κουνουπιών

Τοποθετούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού

Κάνουμε χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.

κλιματιστικά εναντίον κουνουπιών

Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων.

κίτρινος φωτισμός εναντίον κουνουπιών

Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

φροντίδα γρασιδιού εναντίον κουνουπιών

Κουρεύουμε το γρασίδι, τις φυλλωσιές (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια) και προτιμούμε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες
Χρησιμοποιούμε κατάλληλα ενδύματα με μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

παγίδευση κουνουπιών

Ταυτόχρονα συνίσταται η χρήση κουνουποπαγίδων οι οποίες είναι κατάλληλες για χρήση τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους και χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων