Κύρια χαρακτηριστικά εντόμων

 
Οι αποθήκες αποτελούνται συνήθως από μεγάλες, ανοιχτές εισόδους αλλά και πολλά κρυφά σημεία στα οποία μπορεί να παραμονεύει μια μεγάλη ποικιλία παρασίτων. Οποιοδήποτε εμπόρευμα αποθηκεύετε στις αποθήκες είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει κάποιου είδους παράσιτο. Τα παράσιτα αυτά ονομάζονται έντομα αποθηκών και είναι  ιδιαίτερα κοινό να κατοικούν, να αναπτύσσονται και να αναπαράγονται σε αποθήκες τροφίμων ή γεωργικών προϊόντων  για τη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.Τα έντομα αποθηκών είναι μικρών διαστάσεων έντομα που κατοικούν, αναπτύσσονται και αναπαράγονται σε αποθήκες τροφίμων ή γεωργικών προϊόντων. Προσβάλλουν τρόφιμα, όπως σπόρους, σιτηρά, ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα και ζωοτροφές. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη γεωγραφική τους εξάπλωση με τη βοήθεια του ανθρώπου και του εμπορίου.
 

Τα σπουδαιότερα είδη εντόμων αποθηκών περιλαμβάνουν τα εξής:

 

Τribolium confusum 
Sitophilus granarius
Oryzaephilus surinamensis 
Rhyzopertha dominica 
Cryptolestes spp. 
Lasioderma serricorne 
Stegobium paniceum 
Ephestia kuehniella 
Plodia interpunctella
Ephestia kuehniella Zeller 
Sitophilus oryzae
 

Μέθοδοι αντιμετώπισης εντόμων 

 
Τα έντομα αποθηκών έχουν μεγάλη ανοχή στα εντομοκτόνα. Ουσιαστικά αυτή η αντίσταση που προβάλουν στα εντομοκτόνα συμβαίνει διότι τα έντομα μεταβιβάζουν γενετικά χαρακτηριστικά στους απογόνους τους που τους επιτρέπουν την δημιουργία ανοσίας στο συγκεκριμένο εντομοκτόνο. Συνεπώς αποφεύγεται η χρήση των κοινών εντομοκτόνων όσον αφορά την εξολόθρευση των εντόμων των αποθηκών. Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι αντιμετώπισης των εντόμων αποθηκών είναι δύο , με τη χρήση φερομονικών παγίδων ή με εφαρμογές υποκαπνισμού (fumigation). Η κάθε μέθοδος προσφέρει μία σειρά από ξεχωριστά πλεονεκτήματα.  Οι φερομονικές παγίδες σύλληψης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές όσον αφορά στην ανίχνευση και στην παγίδευση εντόμων.  Οι εφαρμογές υποκαπνισμού με ειδικά σκευάσματα έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι προκαλούν άμεσα τον θάνατο σε όλα τα στάδια ζωής των εντόμων.
 
Τribolium confusum
 
Έντομο διαστάσεων 3-4 mm λεπτό σώμα, καφεκόκκινου προς σκούρου καφέ χρώματος. Τρέφονται κυρίως με άλευρα και σιτηρά, ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, κόκκους καφέ και επεξεργασμένα προϊόντα.     
                                                                                                                        
 
Sitophilus granarius
 
Το είδος sitophilus granarius έχει σώμα διαστάσεων 3 – 5 mm, καστανόμαυρου χρώματος όπως το tribolium, με τη διαφορά ότι η κεφαλή του καταλήγει σε καμπύλο ρύγχος. Τρέφεται με κριθάρι, ρύζι, καλαμπόκι, σίκαλι, σιτάρι κ.ά. 
                                                                                                                       
 
Oryzaephilus surinamensis
 
Το μέγεθος του εντόμου oryzaephilus surinamensis κυμαίνεται μεταξύ 2.5 με3.5 mm. Τρέφεται και καταστρέφει δημητριακά και παράγωγά τους.
                                                                                                                         
 
Rhyzopertha dominica
 
Πρόκειται για ένα έντομο μικρών διαστάσεων μεταξύ 2.5 και3 mm, μακρόστενου σχήματος και σώμα καστανοκόκκινου χρώματος. Αναπτύσσεται σε ξηρά και ζεστά μέρη και τρέφεται με σιτηρά, βότανα κ.ά.
                                                                                                                       
 
Cryptolestes spp.
 
To είδος cryptolestes spp. αποτελεί το μικρότερο είδος σκαθαριών σπόρων, το οποίο μεγαλώνει το πολύ μέχρι 2 mm. Τρέφεται με τα ίδια είδη τροφίμων που τρέφεται και το είδος tribolium confusum, δηλαδή άλευρα και σιτηρά, ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, κόκκους καφέ και επεξεργασμένα προϊόντα.
                                                                                                                       
 
Lasioderma serricorne
 
Το είδος αυτό είναι γνωστό και ως «σκαθάρι καπνού» και για αυτό γιατί προσβάλλει κυρίως τον καπνό αλλά και φαγώσιμα προϊόντα όπως ρύζι, βότανα, κακάο κ.ά. Το σώμα του έχει ελικοειδές σχήμα καστανοκόκκινου χρώματος.
                                                                                                                       
 
 
Stegobium paniceum
 
Το έντομο stegobium paniceum μοιάζει εξωτερικά στο λεγόμενο «σκαθάρι» καπνού. Ονομάζεται και «σκαθάρι ψωμιού» ή «σκαθάρι μπισκότων» γιατί τρέφεται κυρίως με φυτικά υλικά, όπως σιτηρά, αλεύρι, κ.ά. 
                                                                                                                       
 
Ephestia kuehniella
 
H διάμετρος του ανοίγματος των φτερών του τέλειου (πεταλούδα) ephestia kuehniella είναι 20 –25 mm. Κατά μήκος του σώματός του έχει μικρά μαύρα στίγματα. Αποτελεί συνηθισμένο και σημαντικό πρόβλημα για αλευρόμυλους ή φούρνους, καθώς τρέφεται με άλευρα και πίτυρα.
                                                                                                                       
 
Plodia interpunctella
 
Τα «ενήλικα» έντομα plodia interpuctella φτάνουν μέχρι τα 10 mm και έχουν διάρκεια ζωής από 30 έως 300 ημέρες. Εντοπίζεται σε αποθήκες, μύλους, εργαστήρια επεξεργασίας τροφίμων κ.ά. 
                                                                                                                       
 
Ephestia kuehniella Zeller 
 
Ένα «ενήλικο» έντομο αυτού του είδους μπορεί να έχει μέγεθος από 10 cm μέχρι 20 cm. Έχει διάρκεια ζωής από 1 μέχρι 2 εβδομάδες. Εντοπίζεται σε αποθήκες και μύλους αφού τρέφεται με άλευρα, σπόρους,αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά κ.λ.π
                                                                                                                        
 
Sitophilus oryzae

Ο ενήλικος ρυζοκίσκος έχει έναν πορτοκαλί-μαύρο εξωσκελετό και γεννά έως και 450 αυγά στους πόρους των κατεστραμμένων κόκκων με κάθε εκκολαφθέν αυγό να καταστρέφει περαιτέρω τους κόκκους από το εσωτερικό. Ο κύκλος ζωής ενός ενήλικα ζουν έως και 8 μήνες. Τρέφονται με καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι, φασόλια, ξηροί καρπούς, δημητριακά, και φρούτα όπως σταφύλια, μήλα και αχλάδια.
                                                                                                                        
 
 
 
 

Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220