Κοριοί και βασικά χαρακτηριστικά τους

Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα της οικογενείας Cimicid και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Ο όρος συνήθως αναφέρεται σε μέλη του γένους Cimex των οποίων το Cimex lectularius, ο κοινός κοριός, είναι και το πιο γνωστό, δεδομένου ότι προτιμά να τρέφεται με αίμα από θερμά σώματα, ενώ άλλα είδη των Cimex ειδικεύονται σε άλλα ζώα, π.χ. C. pipistrelli (Ευρώπη), G. pilosellus (δυτικές ΗΠΑ), και C. adjunctus (ανατολικές ΗΠΑ). Ο άνθρωπος είναι ιδανικός οργανισμός για τα γεύματα των κοριών.
Το όνομα του «κοριός» προέρχεται από το Cimex lectularius. Προτιμάει τα ζεστά σπίτια και ιδιαίτερα κοντά ή μέσα στα κρεβάτια και στα κλινοσκεπάσματα ή άλλες περιοχές του ύπνου. Δραστηριοποιούνται κυρίως την νύχτα, αλλά δεν είναι αποκλειστικά νυκτόβια. Συνήθως τρέφονται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
Από τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκύψουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, όπως δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιπτώσεις και αλλεργικά συμπτώματα. Η διάγνωση περιλαμβάνει τόσο την εύρεση κοριών όσο και την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Κοριοί και η ιστορική αναδρομή τους

Οι κοριοί είναι γνωστοί ως ανθρώπινα παράσιτα για χιλιάδες χρόνια.
Πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια οι κοριοί ζούσαν παρασιτικά στις φωλιές των πουλιών και των νυχτερίδων. Κάποιοι από αυτούς, προσαρμόστηκαν και στο περιβάλλον του ανθρώπου και ζουν μέσα στις κατοικίες μας και πιο συγκεκριμένα, στα κρεβάτια μας.
Το 1995 όμως, οι κοριοί παρουσίασαν αύξηση της εμφάνισης τους και ταυτόχρονα παρουσιάστηκε αύξηση της προσβολής των ανθρώπινων οικοτόπων και των κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικά

κοριοί και ανατομία τους

Το χρώμα του ενήλικου κοριού είναι ανοικτό καφέ έως κοκκινωπό-καφέ. Είναι επίπεδος με ωοειδές σχήμα και δεν έχουν φτερά. Τα μπροστινά φτερά είναι υποτυπώδη. Οι ενήλικες έχουν διαστάσεις 4-5 mm σε μήκος και 1.5-3 mm πλάτος.
Οι νύμφες που έχουν πρόσφατα εκκολαφθεί είναι ημιδιαφανείς, ανοιχτόχρωμες που γίνονται καφετί καθώς απορρίπτουν το δέρμα τους. Ο κοριός μετά το γεύμα αίματος φαίνεται με ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα, καθώς η κοιλιά του είναι ημιδιαφανής. Το χρώμα αυτό σιγά σιγά εξασθενεί μέσα σε μερικές ώρες και μετά από δύο ημέρες θα γίνει αδιαφανές και μαύρο καθώς θα έχει χωνέψει το γεύμα του. Πολλές φορές τους μπερδεύουν με άλλα έντομα, μικρές κατσαρίδες, σκαθάρια. Εκπέμπουν μια χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή όταν συνθλίβονται.
Oi κοριοί χρησιμοποιούν τις φερομόνες για να επικοινωνούν για τις περιοχές που φωλιάζουν, για τη διατροφή τους και για την αναπαραγωγή τους.
Η διάρκεια ζωής που έχουν οι κοριοί ποικίλλει ανάλογα με τα είδη και εξαρτάται επίσης από τη διατροφή τους.
Ο κοριός μπορεί να επιβιώσει σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικών συνθηκών. Κάτω από τους 16,1 ° C (61,0 ° F), οι ενήλικες μπαίνουν σε ημι-χειμερία νάρκη και μπορούν να επιμηκύνουν το χρόνο επιβίωσης τους. Μπορούν να επιβιώσουν για τουλάχιστον πέντε ημέρες στους -10 ° C (14 ° F), αλλά θα πεθάνουν μετά από 15 λεπτά από την έκθεση σε -32 ° C (-26 ° F). Δείχνουν να έχουν υψηλή ανοχή στην αποξήρανση, αφού ζουν σε χαμηλή υγρασία σε θερμοκρασίες 35-40 ° C, ακόμη και μετά την απώλεια του ενός τρίτου του σωματικού τους βάρους.
Το θερμικό σημείο θανάτου για το C. lectularius είναι αρκετά υψηλό, 45 ° C (113 ° F), και για να σκοτωθεί σε όλα του τα στάδια (νύμφη, ενήλικας κλπ) της ζωής του χρειάζονται 7 λεπτά έκθεσης σε 46 ° C (115 ° F). Δεν μπορούν όμως να επιβιώσουν σε υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα για πολύ καιρό. Η έκθεση τους όμως σε σχεδόν καθαρή ατμόσφαιρες αζώτου, φαίνεται να έχουν σχετικά μικρή επίδραση, ακόμη και μετά από 72 ώρες.
Ανάλογα με την δική σας ανοχή στα τσιμπήματα, μπορεί να μην ανακαλύψετε ότι έχετε τσιμπηθεί για μέρες, ενώ μερικοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν αμέσως ή μέσα σε λίγες ώρες.
Οι κοριοί όταν νιώσουν κίνδυνο παριστάνουν ότι είναι νεκροί, από εκεί έχει γίνει και γνωστή η έκφραση ‘’παριστάνει τον ψόφιο κοριό’’
Όταν επισκεπτόμαστε ένα ξενοδοχείο είναι προτιμότερο να τοποθετούμε τις αποσκευές μας ψηλά, σε τραπέζια και καρέκλες

κοριοί και ο κυκλος της ζωής τους

Κοριοί και ο Βιολογικός τους Κύκλος

Αυγά

κοριοί και αυγά

Τα Αυγά των κοριών είναι μικροσκοπικά (1/16) σαν κόκκους ρυζιού. Παραμένουν κολλημένα στη θέση τους και χρειάζονται 6-10 ημέρες για να εκκολαφθούν.

Νυμφές – 5 στάδια

κοριοί και νύμφες

Πρόκειται για νεαρούς κοριούς πως όμως μπορούν να δαγκώσουν. Καθώς μεγαλώνει ρίχνει το δέρμα του. Πριν από τα γεύματα είναι διάφανα, και σχεδόν δεν φαίνονται, ενώ όταν τραφούν γίνονται κόκκινα. Οι νύμφες, όπως και οι ενήλικες λαμβάνουν τα γεύματα αίματος από θερμόαιμους ξενιστές, όπως οι άνθρωποι, άλλα θηλαστικά και πτηνά πάντα στην περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν άνθρωπο ξενιστή.

Ενήλικες κοριοί

κοριοί και ενήλικες

Οι ενήλικες κοριοί έχουν το μέγεθος ενός σπόρου μήλου (1/4 - 3/8''). Η τυπική διάρκεια ζωής ενός κοριού είναι 6-12 μήνες και μπορεί να επιζήσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς τροφή. Υπάρχουν και αναφορές πως μπόρεσαν να ζήσουν και πάνω από χρόνο χωρίς τροφή.

Αναπαραγωγή

κοριοί και τρόπος αναπαραγωγής

Μπορούν να κάνουν 5-7 αυγά την ημέρα και 200-500 κατά την διάρκεια της ζωής τους. Οι αρσενικοί κοριοί είναι σεξουαλικά επιθετικοί. Για το λόγο αυτό , τα θηλυκά αφού ζευγαρώσουν 2-3 φορές, μετακινούνται σε νέα περιοχή για την αποφύγουν τα αρσενικά. Το ζευγάρωμα αποτελεί μια μοναδική μορφή συνουσίας και ονομάζεται «τραυματική γονιμοποίηση» με την οποία το αρσενικό διεισδύει στο κοιλιακό τοίχωμα του θηλυκού, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του και εγχέει μέσα στην κοιλότητα του σώματος της, το σπέρμα του. Στην περίπτωση που ζευγαρώσουν παραπάνω από 9 φορές , ο θηλυκός κοριός μπορεί να πεθάνει.
Οι θηλυκοί κοριοί γεννούν σε προστατευμένη θέση (στρώμα ραφές, ρωγμές στα ελατήρια κλπ.).

Είδη Κοριών

Οι κοινοί κοριοί ή οικιακοί κοριοί (Cimex lectularius) βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα έντομα προσαρμόζονται καλά στο ανθρώπινο περιβάλλον και συνήθως ζουν σε εύκρατα κλίματα. Μια σειρά από άλλα συναφή παράσιτα μοιάζουν με κοριούς στις συνήθειες και την εμφάνιση. Η σωστή ταυτοποίηση συνήθως απαιτεί μεγεθυντικό φακό και την εμπειρία ειδικού για την διάκριση μεταξύ των διαφόρων ειδών.

κοριοί γένος cimex hemipterus

Οι τροπικοί κοριοί (Cimex hemipterus) επιτίθενται επίσης σε ανθρώπους, αλλά προτιμούν περισσότερο τις τροπικές περιοχές, όπως η Φλόριντα.

κοριοί και γένος cimex adjunctus

οι κοριοί των νυχτερίδων (Cimex adjunctus) έχουν επίσης παρατηρηθεί σε τροπικές περιοχές, καθώς και πιο εύκρατες περιοχές. Αυτό το είδος τρέφεται κυρίως με αίμα από νυχτερίδες, αν και ορισμένες φορές τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, ειδικά εάν η προτιμώμενη πηγή δεν είναι παρούσα.

κοριοί και γένος oeciacus vicarius

Οι κοριοί των χελιδονιών μοιάζουν με τους κοινούς κοριούς και παρά το γεγονός ότι τρέφονται κυρίως με αίμα από χελιδόνια που ζουν σε απόκρημνες πλάγιες και γκρεμούς στις φωλιές του χελιδονιού, είναι πιθανό να εισέλθουν σε ανθρώπινες κατοικίες, όταν η μετανάστευση των πουλιών λαμβάνει χώρα στα νότια και εύκρατα κλίματα.

Είναι σημαντικό να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα είδη των κοριών πριν ξεκινήσουμε τη καταπολέμηση τους. Εσφαλμένες μέθοδοι αντιμετώπισης θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές και μπορεί να είναι επιβλαβείς και για εσάς και για την πορεία της καταπολέμησης. Επικοινωνήστε με τον εμπειρογνώμονα ελέγχου παρασίτων για να σας να οργανώσει μια επιθεώρηση και τεχνική μελέτη.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220

 

Στίγματα απο την παρουσία Κοριών

Κοριοί και Θέσεις ανάπτυξης

Οι κοριοί συνηθίζουν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας όπως στα στρώματα, τα χαλιά, τα πατάκια, τα ρούχα μας, σε αποσκευές, τοίχους, έπιπλα όπως κομοδίνα, κρεβάτια, ντουλάπες, ξύλινα πατώματα και άλλες επιφάνειες. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τα ελατήρια των στρωμάτων, στις τούφες και τα άκρα των χαλιών. Επίσης οι κοριοί δείχνουν μεγάλη ικανότητα να κρύβονται σε εσοχές και οπές στους τοίχους και το πάτωμα και σε σημεία όπως τα σοβατεπί και σε αρμούς από πλακάκια ή ξύλινα παρκέ.

 

 

κοριοί στο υπνοδωμάτιο κοριοί στο σαλόνι