Η καταπολέμηση του ψύλλου στηρίζεται σε ένα συστηματικό πρόγραμμα εφαρμογών ψεκασμού με ειδικά επιλεγμένα εντομοκτόνα σκευάσματα. Στόχος ενός προγράμματος καταπολέμησης του ψύλλου είναι η μείωση του πληθυσμού του ψύλλου που βρίσκονται σε προνυμφικό στάδιο καθώς είναι πολυπληθέστερος των ακμαίων και επιτυγχάνεται δραστική μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού του ψύλλου. Κατά συνέπεια η χημική καταπολέμηση του ψύλλου πραγματοποιείται με επαναληπτικούς υπολειμματικούς ψεκασμούς με συνδυασμό εντομοκτόνων ακμαιοκτόνου και προνυμφοκτόνου δράσης. Λόγω του μικρού βιολογικού κύκλου του εντόμου και της ανθεκτικότητας του ψύλλου που βρίσκονται στο στάδιο του ωού επιβάλλεται η επανάληψη των ψεκασμών μετά την παρέλευση 15-20 ημερών και μέχρι της εξαλείψεως του προβλήματος.

Εντομοκτόνα σκευάσματα ψύλλου

Τα εντομοκτόνα που θα χρησιμοποιηθούν έχουν όλα έγκριση από το Υπουργείο Αγ. Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι άοσμα, δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν. Είναι εντομοκτόνα επαφής -στομάχου, προκαλούν στο έντομο παράλυση, λήθαργο και θάνατο και έχουν υπολειμματική δράση. Η διάρκεια της δράσης τους εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου και από το είδος της επιφάνειας που ψεκάσθηκε.

Ψεκασμός με μηχανήματα υψηλής πίεσης κατά του ψύλλου

Ο ψεκασμός με μηχάνημα υψηλής πίεσης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση εντόμων σε βιομηχανικούς και υπαίθριους χώρους μεγάλης έκτασης. Τα εντομοκτόνα έχουν επιλεκτική δράση, με την έννοια ότι καταπολεμούν μόνο τα έντομα, για τα οποία εφαρμόζεται εξαρχής ο ψεκασμός.

Προληπτικά μέτρα κατά του ψύλλου

Σε περίπτωση προσβολής από ψύλλους και σε συνδυασμό με τη χημική καταπολέμηση θα πρέπει να λαμβάνονται και μια σειρά προληπτικών μέτρων περιορισμού ιδανικών συνθηκών ανάπτυξης του ψύλλου. Τέτοιου είδους μέτρα είναι τα εξής:

  • Επιμελής τακτικός καθαρισμός των χώρων και ιδιαίτερα των περιοχών όπου κοιμούνται, τρώνε ή παίζουν κατοικίδια ζώα
  • Βρασμός των ρούχων, κλινοσκεπασμάτων, παπλωμάτων και έκθεσή τους για πολλές ώρες στον ήλιο (ειδικά για ρούχα που δεν έχουν αντοχή σε βρασμό όπως χαλιά, μάλλινα, παπλώματα, στρώματα κ.λ.π.)
  • Επίσκεψη στον κτηνίατρο και χρήση ειδικού σκευάσματος στα κατοικίδια ζώα που μπορεί να είναι φορείς.
  • Αποφυγή περίθαλψης αδέσποτων ζώων και αποκλεισμός τους από το χώρο μας.
  • Εφαρμογή προγράμματος Μυοκτονίας στον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα σε χώρους αποθηκών και λεβητοστασίων.
  • Απομάκρυνση υλικών όπως χαρτόκουτων, ξυλείας, ειδών ρουχισμού ή άλλων που μπορούν να αποτελέσουν εστία ανάπτυξής τους. 

 αντιμετώπιση του ψύλλου