Ψαράκια

ΤΑΞΗ THYSANURA 

Τα Θυσάνουρα (κοινώς ψαράκια) έχουν μήκος μέχρι 20 χιλιοστά, στοματικά μόρια μασητικού τύπου, μακριές κεραίες, χρώμα τεφρό, καστανωπό ή λευκό, είναι άπτερα και στο άκρο της κοιλίας υπάρχουν 2 – 3 λεπτές και μακριές αποφύσεις. Ζουν σε σκοτεινό και υγρό περιβάλλον στο έδαφος, σε σάπιο ξύλο, σε φωλιές μυρμηγκιών ή τερμιτών και στα σπίτια. Στα σπίτια προκαλούν ζημιές στις ταπετσαρίες , στα εξώφυλλα των βιβλίων και σε υφάσματα. Ορισμένα παραπλήσια είδη προτιμούν θερμότερες θέσεις και βρίσκονται κοντά σε τζάκια ή στις σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης. 

Ψαλίδα

ΤΑΞΗ DERMAPTERA (ΔΕΡΜΑΤΟΠΤΕΡΑ) 

Ο κοινότερος εκπρόσωπος της Τάξης των Δερματόπτερων είναι το είδος Forficula-auricularia L. (οικογένεια Forficulidae) κοινώς ψαλίδα. 
Τα τέλεια έχουν μήκος 10-14 χιλιοστά και χρώμα στιλπνό καστανό. Το πρώτο ζεύγος των φτερών είναι κοντό, ισχυρά σκληροποιημένο και καλύπτει το δεύτερο, το οποίο είναι μεγάλο, κατάλληλο για πτήση και διπλώνει κάτω από το πρώτο. Έχουν στοματικό μόρια μασητικού τύπου και λαβίδες στο άκρο της κοιλίας μήκους 5-9 χιλιοστών, καμπυλωτές στα αρσενικά και 3-5 χιλιοστών, σχεδόν ευθύγραμμες στα θηλυκά. Είναι κυρίως φυτοφάγα, κυκλοφορούν μόνο τη νύχτα και την ημέρα κρύβονται σε σκοτεινά και υγρά σημεία κάτω από φυτά ή πέτρες, ανάμεσα σε λουλούδια ή κάτω από φλοιούς δέντρων. Συνήθως δεν τσιμπούν τον άνθρωπο παρά μόνο όταν τυχαία έρθουν σε επαφή με το δέρμα και ενοχληθούν. 

ΤΑΞΗ PSOCOPTERA 

Τα ψωκόπτερα έχουν μήκος μέχρι 6 χιλιοστά, στοματικά μόρια μασητικού τύπου, με ένα, δύο ή κανένα ζεύγος φτερών και κεραίες μακριές. Κοινώς είναι γνωστά σαν ψείρες των βιβλίων (βιβλιόψειρες). Τα Ψωκόπτερα τρέφονται με μύκητες, μονοκύτταρα φύκη, λειχήνες, σπόρους δημητριακών και γενικά με φυτικά ή ζωικά προιόντα. Τα περισσότερα είδη ζουν στο ύπαιθρο αλλά ορισμένα βρίσκονται μέσα στα σπίτια, όπου τρέφονται με αποθηκευμένα τρόφιμα και μύκητες. Ορισμένα είδη βρίσκονται επάνω ή μέσα σε βιβλία όπου τρώνε τη κόλλα βιβλιοδεσίας ή μύκητες που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Δεν τρώνε το χαρτί αλλά το καταστρέφουν για να ανακαλύψουν την κόλλα ή τους μήκυτες. 


Καταπολέμηση 

Η καταπολέμηση γίνεται με εφαρμογές απεντόμωσης σε σημεία συνάθροισης ή μετακίνησης τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις ψείρες των βιβλίων , η έλλειψη υγρασίας στο χώρο δεν ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων που αποτελούν μια από τις τροφές τους και επομένως δεν ευνοεί την εγκατάσταση αυτών των εντόμων. 

Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220