Με οριστικές λύσεις στον τομέα της απολύμανσης η AxivenPestControl, από το 1975 αντιμετωπίζει κάθε σας πρόβλημα. Με Πιστοποιημένα και Εξειδικευμένα Συνεργεία η AxivenPestControl παραμένει στη διάθεσή σας, ώστε να καλύψει κάθε σας ανάγκη, με υπευθυνότητα και σεβασμό, παραμένοντας δίπλα σας.

Για τα Τρόφιμα και βάση της οδηγίας ΕΕ 852/2004 περί ασφάλειας των τροφίμων θεσπίζονται κανόνες υγιεινής που εστιάζουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση παρασίτων που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Τα πλέον συνήθη προβλήματα είναι η μύγα, η κατσαρίδα αλλά και τα τρωκτικά που αναγνωρίζονται από το HACCP (ανάλυση κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου) ως σημαντικές πηγές διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
Πώς δημιουργήθηκε το HACCP :
To 1959 η εταιρεία τροφίμων Pillsbury σε συνεργασία με τη NASA , προχώρησαν στην ανάπτυξη ενός προληπτικού συστήματος ελέγχου, που βασίζεται στην αναγνώριση όλων των σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας που μπορεί να εμφανιστεί κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων (έλεγχος πρώτων υλών, διεργασιών, εγκαταστάσεων, προσωπικού, αποθήκευσης και διανομής)
Το Haccp βασίστηκε στον ποιοτικό έλεγχο , τη μικροβιολογία και τη διαχείριση των κινδύνων. Αναπτύχθηκε περαιτέρω από την Pillsbury και την υπηρεσία ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων (FDA Food and Drug Administration) στα χαμηλής οξύτητας κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Έκτοτε, επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων σε όλο το κόσμο και αποτελεί τη πιο αποτελεσματική μέθοδο μεγιστοποίησης της ασφάλειας τροφίμων. Από το 1990, είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία στις περισσότερες χώρες (EU, USA, ΚΑΝΑΔΑς)
Πρόκειται για συστηματική και προληπτική προσέγγιση της διασφάλισης υγιεινής ενός τροφίμου, βασισμένη στην κοινή λογική και την επιστήμη τυποποιημένη σε ένα αριθμό διαδικασιών. Αναγνωρίζει συγκεκριμένους κινδύνους και ορίζει προληπτικά μέτρα για τον έλεγχό τους.
Οι 7 αρχές του HACCP είναι :
- Ανάλυση Κινδύνων
- Εντοπισμός Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου CCP
- Εγκατάσταση Κρίσιμων Ορίων
- Παρακολούθηση
- Διορθωτικές Ενέργειες,
- Επαλήθευση
- Αρχειοθέτηση
Τα 14 στάδια του Haccp είναι :
- Καθορισμός Στόχου Μελέτης
- Συγκρότηση Ομάδας HACCP
- Περιγραφή Προιόντος
- Προσδιορισμός Αναμενόμενης Χρήσης
- Κατασκευή Διαγράμματος ροής
- Επιβεβαίωση Διαγράμματος ροής στην πράξη
- Προσδιορισμός και Καταγραφή όλων των σχετικών Κινδυνων και Προληπτικών Μέτρων,
- Εφαρμογή του Διακλαδωτού Μοντέλου Αποδάσεων για τον προσδιορισμό των ccp
- Καθορισμός στόχων και Κρίσιμων Ορίων για κάθε ccp
- Εγκατάσταση Διαδικασιών Παρακολούθησης για κάθε ccp
- Καθορισμος Διορθωτικών Ενεργειών σε κάθε ccp
- Εγκατάσταση Διαδικασιών Επαλήθευσης HACCP
- Εγκατάσταση Διαδικασιών Εγγράφου Τεκμηρίωσης
- Ανασκόπιση του Συστήματος Haccp

Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να διαθέτουν προαπαιτούμενα προγράμματα (PRP). Πρόκειται για καλές πρακτικές υγιεινής που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις και δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός υγιεινού περιβάλλοντος. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τη διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας και τον έλεγχο των αλλεργιογόνων κατά την τοποθέτηση PRP.
Τα προαπαιτούμενα PRP (Prerequisite programme) αποτελούνται από 2 τύπους:
Α) Προγράμματα υποδομής και συντήρησης
Β) Λειτουργικά PRPs
Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της λειτουργίας της επιχείρησής σας τροφίμων, τα PRP μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε για να συμμορφωθείτε με την απαίτηση HACCP. Για παράδειγμα, εάν η επιχείρησή σας τροφίμων πραγματοποιεί δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου, όλοι οι κίνδυνοι μπορεί να ελέγχονται από τα PRP, χωρίς να απαιτείται η εφαρμογή ενός πλήρους συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που βασίζεται στις αρχές του HACCP.
Τα PRP με παραδείγματα παρατίθενται παρακάτω:
Κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής
Κανόνες ορθής βιομηχανικής πρακτικής
Εκπαίδευση
Καθαριότητα απολύμανση
Μυοκτονίες Εντομοκτονίες
Πιστοποίηση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων BRC
Tο πρότυπο BRC Global Standard αναπτύχθηκε από το Σύνδεσμο Λιανεμπόρων της Μ. Βρετανίας, (British Retail Consortium) και αποτελεί θεμελιώδες πρότυπο παγκόσμιας αναγνώρισης, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου 2018 και ισχύει για ελέγχους από την 1η Φεβρουαρίου 2019.
Το πρότυπο βασίζεται στα ακόλουθα:
Σχέδιο HACCP ασφάλειας τροφίμων
Σύστημα Διαχείρισης τηςΠοιότητας Ασφάλειας Τροφίμων
Δέσμευση της Ανώτερης Διοίκησης
Οι ενότητες στο πρότυπο είναι οι εξής:
1. Δέσμευση ανώτερης διοίκησης
2. Το σχέδιο ασφάλειας τροφίμων – HACCP
3. Σύστημα διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων
4. Πρότυπα τοποθεσίας
5. Έλεγχος προϊόντος
6. Έλεγχος διαδικασίας
7. Προσωπικό
8. Ζώνες Κινδύνου Παραγωγής Υψηλού Κινδύνου, Υψηλής Φροντίδας και Περιβάλλοντος Υψηλής Φροντίδας
9. Απαιτήσεις των εμπορευόμενων αγαθών
Οι απαιτήσεις του Παγκόσμιου Προτύπου BRC για την Ασφάλεια των Τροφίμων περιγράφονται με μεγάλη λεπτομέρεια σε 9 ενότητες σε όλο το πρότυπο. Ορισμένες από τις απαιτήσεις μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όλους τους οργανισμούς, ωστόσο, το πρότυπο ορίζει 12 θεμελιώδεις απαιτήσεις χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να επιτευχθεί η πιστοποίηση.
Οι 12 θεμελιώδεις απαιτήσεις του BRC:
Δέσμευση ανώτερης διοίκησης και συνεχής βελτίωση (1.1)
Τα ανώτερα στελέχη πρέπει να επιδείξουν δέσμευση για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του προτύπου BRC με την παροχή επαρκών πόρων, την επικοινωνία, την αναθεώρηση και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση.
Το σχέδιο ασφάλειας τροφίμων – HACCP (2)
Μια διεπιστημονική ομάδα πρέπει να αναπτύξει ένα Σχέδιο Ασφάλειας Τροφίμων που να ενσωματώνει τις αρχές του CODEX HACCP που να είναι ολοκληρωμένο, να εφαρμόζεται και να διατηρείται. Το σχέδιο θα πρέπει να αναφέρεται στη νομοθεσία, τους κώδικες πρακτικής και τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του κλάδου.
Εσωτερικοί έλεγχοι (3.4)
Πρέπει να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου για να επαληθεύεται ότι το σύστημα διαχείρισης ποιότητας της ασφάλειας των τροφίμων και οι σχετικές διαδικασίες καλύπτουν τις απαιτήσεις του προτύπου, είναι αποτελεσματικά και συμμορφώνονται με αυτά
Διαχείριση προμηθευτών πρώτων υλών και συσκευασίας (3.5.1)
Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκρισης και παρακολούθησης προμηθευτών για να διασφαλιστεί ότι οι δυνητικοί κίνδυνοι από τις πρώτες ύλες (συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς συσκευασίας) για την ασφάλεια, τη γνησιότητα, τη νομιμότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος γίνονται κατανοητοί και διαχειρίζονται.
Διορθωτικές και προληπτικές ενέργειες (3.7)
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες από διαπιστωμένες βλάβες στο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, να διεξαχθεί ανάλυση της βασικής αιτίας και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να αποτραπεί η υποτροπή.
Ιχνηλασιμότητα (3.9)
Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα για τον εντοπισμό των τελικών προϊόντων ανά αριθμό παρτίδας από τις πρώτες ύλες σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας έως τα τελικά προϊόντα και τη διανομή τους στον πελάτη. Το σύστημα θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε αυτές οι πληροφορίες να μπορούν να ανακτηθούν Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Διάταξη, ροή προϊόντων και διαχωρισμός (4.3)
Οι εγκαταστάσεις, η ροή προϊόντων και ο εξοπλισμός πρέπει να σχεδιάζονται, να κατασκευάζονται και να συντηρούνται ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση του προϊόντος και να συμμορφώνονται με τη σχετική νομοθεσία.
Καθαριότητα και υγιεινή (4.11)
Πρέπει να τηρούνται τα πρότυπα καθαριότητας και καθαριότητας για την επίτευξη των κατάλληλων προτύπων υγιεινής και την πρόληψη της μόλυνσης του προϊόντος.
Διαχείριση αλλεργιογόνων (5.3)
Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή σύστημα για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων υλικών για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης των προϊόντων από αλλεργιογόνα και να πληρούνται οι νομικές απαιτήσεις για την επισήμανση.
Έλεγχος λειτουργιών (6.1)
Πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες για την επαλήθευση της αποτελεσματικής λειτουργίας του εξοπλισμού και των διαδικασιών, σε συμμόρφωση με το σχέδιο ασφάλειας τροφίμων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα, η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.
Επισήμανση και έλεγχος συσκευασίας (6.2)
Οι έλεγχοι των δραστηριοτήτων επισήμανσης προϊόντων πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα φέρουν σωστή επισήμανση και κωδικοποίηση – αυτή η απαίτηση εισάγεται ειδικά για την αντιμετώπιση της κύριας αιτίας των ανακλήσεων/απόσυρσης προϊόντων, της επισήμανσης και της συσκευασίας των προϊόντων.
Εκπαίδευση: Χώροι χειρισμού πρώτων υλών, προετοιμασία, επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευση (7.1)
Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που να αποδεικνύει ότι το προσωπικό που μπορεί να επηρεάσει τη νομιμότητα, την ποιότητα ή/και την ασφάλεια των προϊόντων είναι ικανό με βάση τα προσόντα, την εκπαίδευση ή την εργασιακή εμπειρία
